szombat

Könyvajánló: A. Faber- E. Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje


Az ember lánya és/vagy fia gyakran áll értetlenül, dühösen, mindjártnyakonvágomhanemhagyjaabba-hangulatban hisztiző háromévese, nyűgös kiskamasza vagy szemtelen nagykamasza mellett. És amikor az indulatok mindkét félben tombolnak bizony nem könnyű okosan, szépen viselkedni még felnőttként sem. Ilyenkor jönnek a jól beváltnak hitt panelek („Nem igaz, hogy nem tudod abbahagyni!”, „Viselkedj már értelmesen!” stb.), melyek azonban vajmi keveset segítenek.
A kanadai szerzőpáros e könyve elsőre talán meglepő stratégiát mutat be, mellyel azonban a problémás helyzetek kezelhetők, sőt el is kerülhetők.
Hogyan próbáljunk rávenni egy ovist, hogy ne nyafogjon csokiért, ha nincs otthon? Nem egyszerű, sok szülő türelmét próbára tevő feladatnak tűnik. Pedig a könyvben leírtakat követve valóban komolyabb hiszti nélkül megoldható, csak fantáziánkat kell elővennünk és kitalálnunk a világ legfinomabb wonka-csokiját.
Ez persze így leírva könnyűnek tűnik, de valójában egy egészen más szülői hozzáállást, gondolkodásmódot igényel a megvalósítás. Ami, valljuk be őszintén, néha ránk férne. Mert nagyon könnyű belehelyezkedni a mindennapokba, a látott/tanult sémákba kapaszkodni, ahelyett, hogy megpróbálnánk egy kicsit munkásabb, de gyümölcsöző kommunikációt folytatni gyermekeinkkel.
Ajánljuk mindenkinek ezt a könyvet, aki végső menedéket keres, aki valami egészen mást szeretne kipróbálni és minden szülőnek, aki hosszútávon szót szeretne érteni a gyerekével.
A szerzők ezt követő könyve a testvérek problémáival küzdőkhöz szól. (Testvérek féltékenység nélkül)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése