vasárnap

Altatáshoz könyvajánlónk

Ti hogy álltok az altatással?

Hát, én úgy, hogy sokszor belecsúszom abba a hibába, hogy valami érdekeset szeretnék mesélni, ami lenyűgözi a népemet kicsitől nagyig. És akkor jön Rumini meg Fehérlófia, amit persze imádnak, csak aztán képtelenek elaludni, annyira izgatja őket a történet. Én meg ülve a sötétben szidom magam, hogy miért is nem választottam valami nyugis, relaxálós, monoton mesét.
Például ezekből:

Ide nekem a Holdat!

3-6
Kedves történet a Vakondról, aki meg szerette volna szerezni a Holdat. Hogy miért? Mert ott van. Hogy sikerült-e neki? Nem árulom el, elsőre izguljon Anya/Apa is egy kicsit. Huszonhetedszerre garantáltan nem fog. Viszont mindenkit kellően ellazít, lehet még kicsit duruzsolni a bájos rajzok nyomán a kíváncsiságról és a kitartásról, sőt az egymásra figyelésről is. Aztán mindenki nézheti még kicsit a Holdat elalvás előtt.

Maszat Alszik
1-4
A sötét félelmetes. A sötét izgalmas. Ebben a könyvben, mint a Maszat könyvek mindegyikében, két történet található hasonló tematikával. Az elsőben Maszat megtanulja, hogy gyertyafényben is lehet izgalmas az élet, és így válik a sötétség a barátunkká. a második a klasszikus altatós mese, aminek a végére ha a gyerek nem is, a szülő garantáltan elalszik. Hiszen ki bírná ásítás nélkül felsorolni, ki mindenki alszik körülötte: a kisautók, a játékok, , az állatkerti állatok, sőt még a kukás bácsik is. Na, ki ásított? És még a fogmosásra is szán időt Maszat! Micsoda pompás kis legényke!

Bűvös gőzös, álomgőzös / Jó éjszakát, építs tovább!
1-4
Mindkét mese a felsorolás ellazító erejére építve kiváló altatónak bizonyul piciknél és kis ovisoknál. Magával ragadó, de egyszerű történet versbe szedve, hogy még inkább megkönnyítse az alvásra hangolódást. A ritmus, az ismétlődés fontos eleme a relaxálásnak.

Egyik este otthon
0-3
Ez a lapozó a legkisebbeknek is tetszeni fog, Az előbb említett ismétlés és ritmus itt már szinte mantrázásba megy át, tökéletes választás hát egy örökmozgó totyogó lecsendesítésére. És még a barátság fontosságára is megtanít.

Altató / Este van, este van
0-100
Gondolom, ezt a két verset senkinek sem kell bemutatni, ellenben a két gyönyörűen illusztrált könyvvel, amiben kiadták őket! Arany János klasszikusához Reich Károly szintén klasszikusnak számító rajzai társulnak, visszahozva nekünk, felolvasóknak is gyerekkorunk esti rituáléinak varázsát, Az Altatót pedig Gyöngyösi Adrienn rajzai kísérik ebben a gyerekkézre eső leporelloban. Amit nyugodtan tarthat is a gyerek, mi úgy is kívülről fújjuk a villamos csengését meg kis Balázs alvását.

Guess how much I love you
0-5
Ha esetleg valaki nem tudna lemondani az olvasás fejlesztő hatásáról altatásnál sem, nyugodtan vegye kézbe ezt a angol nyelvű kis kiadványt. Kisnyuszi és Nagynyuszi olyanok az angol gyerekeknek, mint nekünk Boribon és Annipanni, minden felnőtt és gyerek ismeri őket, és rajong értük. A szülők a saját gyerekkori könyveiket olvassák fel újra és újra csemetéiknek arról, mennyire szeretik ezek a nyuszik egymást. Talán annyira, mint ide a Hold? (hogy az milyen messze van, kérdezzük meg a kis Vakondtól!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése