csütörtök

Mosható pelenka környezetvédelmi előnyei

Tudományos cikkekből válogattuk össze a legfontosabb tényezőket:

Környezetvédelem:
 
A mosható pelenkák használatával jelentős hulladékmegelőzés érhető el (becslésünk szerint országos szinten 2-3%), különösen a már szelektív hulladékgyűjtést és komposztálást alkalmazó településeken (akár 8%). A hulladékcsökkenés igazán látványosanaz érintett háztartások szintjén jelentkezik, hiszen az éves  pelenkamennyiség meghaladja az egy f őre jutó hulladékmennyiséget


Részletesebben megvizsgálva a pelenkák anyagának és magának a pelenkának az előállítását,megállapítható, hogy a szuper abszorbens polimer előállítása okozza a legjelentősebb környezeti hatást ezen az életciklus szakaszon belül ( Aumônier – Collins, 2005)


Az eldobható pelenkák becslések szerint a kommunális hulladékok 3%-át jelentik Budapesten (Barótfi, 2000). Ez évente Magyarországon kb. 100 000 tonna plusz kommunális hulladékot jelent. Az Egyesült Királyságban a háztartási hulladék 2-3%-át teszik ki az eldobható pelenkák, mennyiségük 400 ezer tonna évente ( Aumônier – Collins, 2005).Egy kisgyermek pelenkás korában kb. 4000 db pelenkát használ el, ami 500-800 kg(Aumônier – Collins, 2005) illetve 850 kg (Olive, 2004) hulladékot jelent gyermekenként.Mivel átlagosan 2,5 éves korukra válnak a kisgyermekek szobatisztává, ez a pelenkásidőszakra vonatkoztatva évi 200-340 kg használt pelenka-hulladékot jelent, ami meghaladja az egy főre eső éves háztartási hulladék mennyiséget (242,5 kg/f ő/év (VKSZ, 2007)).

A megdöbbentő adatok sarkalltak minket arra, hogy többet tegyünk a mosható pelenka használata érdekében.
Egyértelműen elmondható, hogy a mosható pelenkák használatánál is figyelemmel kell lenni a könyvezetvédelemre egyéb aspektusokban is, hogy az valóban környezetbarát legyen:



- környezetbarát mosószerek,
- szárítógép nélküli szárítás,
- pelenkakülsők többszöri használata,
- energiatakarékos mosógép használata.

Az öko eldobható pelenkák esetében érdemes figyelmesen elolvasni a pelenka csomagolásán levő tájékoztatás, mert gyakran a 100% lebomlás a csomagolásra vonatkozik, illetve a pelenkák egyes részeire.

Gyakran a szülők a nagy anyagi költségei miatt úgy takarékoskodnak, hogy tovább hagyják a babákon az eldobható pelenkákat, s ez okozza a pelenkakiütések jelentős részét. Az eldobható pelenkák legfőbb reklámozott előnyük a „száraz érzés”. Sajnos a „száraz”-ság nem jelent egyet a tisztasággal. Ezek az egyszerhasználatos pelenkák a babákon több ideig maradnak rajta, hiszen nem nedvesedik át, a pelenka belsejében lévő nátrium poliakrilát (duzzadó zselé) miatt. Baktériumok szaporodhatnak el a babapopsin, betegségeket és pelenkakiütéseket okozva.


További cikkeink a pelenkákat illetően:  Pelenkainfo

 Boltunkban folyamatosan tartunk előadást-beszélgetést a mosható pelenkákról, meg lehet fogdosni őket, átnézzük melyik miből készül, mi a legideálisabb választás, hogyan kezeljük őket és miből mennyi szükséges!
Facebook oldalunkon az Események alatt megtaláljátok mindig az aktuális előadás időpontját!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése