vasárnap

Mosható pelenkák kezelése- Ilyen egyszerű?

Sokan tartanak a mosható pelenkák használatától. Többnyire az él a köztudatban, hogy bonyolult használni, sok időt vesz el a mosás, szárítás stb.

De hogy is van ez valójában?
Tulajdonképpen nagyon is egyszerű a használata.
Általában 20-25 darabbal kényelmesen lehet pelenkázni a szobatisztaságig.
Kapható rengeteg féle színben, méretben és anyagban. Vannak belső pelenkák, amikhez pelenkakülsőt kell használni, vannak prefold (hajtogatós) pelenkák, amiket szintén külsővel együtt lehet használni. De lehet kapni All in one pelenkákat, amikhez nem kell külső, olyan mint a papírpelus, nem kell illesztgetni, csak ráadni a babára és kész is.

Anyagukból is sok féle létezik, bambusz, pamut, műszál stb. a külsőknél pul, biopamut, gyapjú, gyapjúfilc.

A használatuk, kezelésük a következő képpen zajlik:
Úgyanazzal a mozdulattal adjuk a kicsire a pelenkát, mint az eldobhatót, csak ráadás előtt hasznos beletenni egy lebomló papírbetétet. Az eldobható pelenkákhoz hasonlóan, itt is megnézzük, hogy a combnál jól illeszkedjen a babához.
A pelenkázás része ilyen egyszerű. A pelenkák tárolására célszerű beszerezni egy jól zárható vödröt, amiben a későbbiekben a mosásra várakozó pelusokat tároljuk. (Ha úton vagyunk, hasznos lehet egy pelustartó zsák)
Elég szárazon tárolni a pelenkákat, nem kell bele víz, csak pár csepp teafa olajat kell bele cseppenteni.( A teafa olaj fertőtlenítő hatású). Ha pisis a pelus elég csak beledobni a vödörbe( a papír betéttel együtt), ha kakás, akkor a kaka könnyedén kidobható a wc-be a papírbetéttel. Ha esetleg kakás lett a pelenka, ki kell öblíteni, folttisztító epeszappannal dörzsölni, és mehet a többi közé a vödörbe. Általában 2-3 naponta szokták őket mosni, attól függően mikor gyűlik össze egy mosásnyi adag, milyen gyorsan száradnak és mennyi pelenka áll rendelkezésre. Mosóhálóval egyszerűen a mosógépbe tehető ( természetesen nélküle is). A mosást 60 fokon javasolt végezni, de lehet alacsonyabb hőfokon is. Sok pelenkakülsőt max. 60 fokon szabad mosni, különben károsodik.
A belső pelenkákat ki lehet mosni általában 90 fokon is, de mindig meg kell nézni a használati útmutatóját az adott pelenkának.
Lehet kapni pelenkafertőtlenítőt, amit a mosószerhez adagolva, alacsonyabb hőfokon is elég mosni, vagy előre beáztatni a pelenkákat a fertőtlenítőbe, és utánna a szokott módon kimosni. ( Ezt a műveletet elég néha elvégezni, nem szükséges minden mosásnál!) A gyapjú pelenkakülsőket, nem szükséges minden használat után mosni, elég csak kiteríteni, hogy kiszellőzzön, mivel a gyapjú fertőtlenítő hatású, így megtisztul. Ha kakás csak akkor van szükség mosásra, de itt mindig követni kell a használati utasításában leírtakat és csak gyapjúsamponnal szabad mosni, majd lanolinozni.
A mosószer kiválasztásán nagy hangsúly van. A mosható pelenkákat nem szabad hagyományos mosószerekkel mosni, amiben enzimek ( amiláz,triptáz, celluláz) és 5 %-nál több szappan van, ugyanis ezek eltömíthetik a pelenkát és taszítani fogja a vizet ( ami egy pelenkánál nem túl előnyös), valamint a baba bőrét is irritálják ezek a mosószerek. A legjobbak az ökomosószerek, amiből lehet kapni port vagy gélt. Ilyenek például: Perlux, Frosch, Almawin, Bambino mio mosószer. Használható mellé oxigénes fehérítő, hogy szebbek, fehérebbek legyenek.( Fontos, hogy optikai mentes fehérítő legyen! ) Fontos, hogy a tépőzárak össze legyenek illesztve, mert egymáshoz ragadhatnak.
Öblítőre nincs szükség szintén, a mosószernél leírt okok miatt. Az öblítő rekeszbe ajánlott ecetet önteni ( kb. 1-2 dl), mert az ecet kimossa az esetleges mosószermaradványokat, puhává teszi a pelenkák anyagát és fertőtlenít. Később nem lesznek ecet szagúak a pelusok. Az ecethez lehet tenni párcsepp teafa vagy egyéb illóolajat( 100%os tisztaságú) vagy mosóparfümöt.
Miután kimosta a gép a pelenkákat, csak ki kell teregetni őket, ha megszáradt pedig beszedni. Nem szükséges őket vasalni sem. A nap nagyon jó fertőtlenítő és természetes módon fehéríti a pelusokat.
Egyéb teendő nincs is velük, lehet őket újra használni.


Ha vigyáznak a pelusokra, meghálálják és több gyereket is kiszolgálnak!
Sokkal jobb érzés pihe- puha természetes anyagokba bugyolálni a babát, hiszen a pelenka a nap 24 órájában érintkezik a kicsik érzékeny bőrével!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése