hétfő

Könyvajánló - Active Birth / Aktív szülés

Mai könyvajánlónk szereplője sajnos még csak angolul kapható, mégis szeretném felhívni rá a kismamák figyelmét!
Janet Balaskas: Active Birth című könyvéről van szó. Meghatározó és alapvető irodalom azon nők számára, akik tudatosan szeretnének készülni a szülésre, és aktívan használni szeretnék a testüket a szülés során. És itt a kulcsa a könyv mondanivalójának, hogy legyünk aktívak a saját szülésünk során, hogy ne adjuk át magunkat passzívan egy másik ember kezébe, ez a mi testünk, a mi gyermekünk, vegyünk részt benne. Az aktivitás a könyvben szó szerint is értendő, a passzív fekvő pozíció helyett Balaskas a mozgást, a mozdulást részesíti előnyben a szülés során, de persze a várandósság alatt is. Kiáll amellett, hogy a nő megválaszthassa a szülő pozícióját, a vajúdás és a kitolás szakaszában is.
A könyv tanításai forradalmiak, mégis oly ősiek, oly természetesek.
A modern orvostudomány fejlődésével párhuzamosan lassan elfelejtjük mennyire természetes folyamat is a szülés.
Az aktív szülés eszméje nem egy új dolog. Egyszerűen annak a vajúdási és szülési folyamatnak a leírása, ahogyan egy szülő nő viselkedik, ha követi a saját belső ösztöneit és az élettani történéseket. Ura a testének a szülés közben is, ahelyett hogy passzív befogadója lenne a szülésének, amelyet mások vezetnek le.
Számomra a könyv megerősítést jelentett, hogy igenis jól érzem én, hogyan kell csinálnom, hogy a női test erre teremtetett, ha hagyjuk kibontakozni.
A könyv tele van hasznos információkkal mind a vajúdás, mind a szülés folyamatára vonatkozólag. Találunk benne a várandósság alatt alkalmazható jógagyakorlatokat is, valamint hasznos tanácsokat a szoptatásra vonatkozólag.

Az aktív szülés által maga a szülés hatékonyabb és rövidebb, kevesebb fájdalommal jár, kisebb a rizikója a magzati problémáknak és erőteljesebb, hatékonyabb kinyomási szakaszt várhatunk.
Kapható a Babamosoly mintaboltban, illetve megrendelhető az info@babamosoly.hu email címen is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése