péntek

Könyvajánló: Kreatív játékok...

Christopher Clouder és Janni Nicol: Kreatív játékok 2-4 éves gyermekenek

Na, igen. A főcím eddig jól hangzik. Az alcím kiegészítése már okozhat némi fejtörést a szülőnek: gyermekjátékok a Waldorf-módszer alapján. És itt a legtöbbünk, valljuk be őszintén, félre is teszi ezt a könyvet. Mert a fent említett metódus sokunkban kelt ellenérzéseket, még úgy is, hogy szinte semmit nem tudunk róla. Pedig ha vesszük a bátorságot, és belelapozunk a könyvbe nem találunk egyebet mint érdekes, színes, gyerekkézre álló játékok képeit, az elkészítésük pontos leírásával. És persze a hozzájuk kapcsolódó magyarázattal. Merthogy minden előzetes (fél)információnk ellenére a Waldorf - pedagógiában megvan mindenre a miért és a hogyan.
A könyv négy nagy csoportba osztja a játékokat: az én, képzelőerő, közös játék, felfedezés, melyek mindegyikének elején egy alapos bevezető olvasható az adott játékkörről, a hozzákapcsolódó pedagógiai, pszichológiai háttérrel együtt. Ezen kívül az egyes játékok leírásából is sokat megtudhatunk Rudolf Steiner nevelési módszereiről.
És hogy milyen játékokról beszélek? Készíthetünk babát, hátaslovat, hordozót(!), vonatot, építőkockát, szélkarikát etc.
Ajánljuk ezt a könyvet minden szülőnek, nagyszülőnek, aki szeretné, hogy gyermeke kreativitását ne vegyék el a készen kapott, sémaszerű, egyfunkciós játékok; aki kedvet érez magában néhány egyszerűen elkészíthető játék megalkotására; aki nem fél megismerkedni valami újjal, érdekessel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése