péntek

Könyvajánló: Kreatív játékok...

Christopher Clouder és Janni Nicol: Kreatív játékok 2-4 éves gyermekenek

Na, igen. A főcím eddig jól hangzik. Az alcím kiegészítése már okozhat némi fejtörést a szülőnek: gyermekjátékok a Waldorf-módszer alapján. És itt a legtöbbünk, valljuk be őszintén, félre is teszi ezt a könyvet. Mert a fent említett metódus sokunkban kelt ellenérzéseket, még úgy is, hogy szinte semmit nem tudunk róla. Pedig ha vesszük a bátorságot, és belelapozunk a könyvbe nem találunk egyebet mint érdekes, színes, gyerekkézre álló játékok képeit, az elkészítésük pontos leírásával. És persze a hozzájuk kapcsolódó magyarázattal. Merthogy minden előzetes (fél)információnk ellenére a Waldorf - pedagógiában megvan mindenre a miért és a hogyan.
A könyv négy nagy csoportba osztja a játékokat: az én, képzelőerő, közös játék, felfedezés, melyek mindegyikének elején egy alapos bevezető olvasható az adott játékkörről, a hozzákapcsolódó pedagógiai, pszichológiai háttérrel együtt. Ezen kívül az egyes játékok leírásából is sokat megtudhatunk Rudolf Steiner nevelési módszereiről.
És hogy milyen játékokról beszélek? Készíthetünk babát, hátaslovat, hordozót(!), vonatot, építőkockát, szélkarikát etc.
Ajánljuk ezt a könyvet minden szülőnek, nagyszülőnek, aki szeretné, hogy gyermeke kreativitását ne vegyék el a készen kapott, sémaszerű, egyfunkciós játékok; aki kedvet érez magában néhány egyszerűen elkészíthető játék megalkotására; aki nem fél megismerkedni valami újjal, érdekessel.

szombat

Eseménynaptár

péntek

Könyvajánló: Éjszakai gondoskodás

William Sears: Éjszakai gondoskodás

A könyv címe önmagáért beszél. A gyerektelen párok talán itt kapják fel először a fejüket: hogyhogy éjszakai? A kisbabák éjszaka alszanak, nem? És a gyerekes párok ilyenkor mosolyogva ingatják fejüket: Biztos vannak olyan kisbabák. Bizony itt is érvényes az a murphy-törvény, hogy a jó gyerekek mindig a szomszédban laknak. Mert a mi kisbabánk felkel, sír, kétségbeesik. És ilyenkor persze minden kimerült szülőben felmerül a nagy kérdés, mit lehetne tenni. Sears doktor klasszikussá vált könyve nagyon nagy segítség lehet. Elkerülhetjük vele, hogy órákon, napokon keresztül kelljen hallgatnunk kisebb vagy nagyobb gyermekünk üvöltését, amiért hirtelen nem a megszokott vagy kívánt menetrend szerint sietünk segítségére az éjszaka kellős közepén. Egy újabb fontos lépést tehetünk a köztünk lévő biztonságos kötődés kialakítása felé. És nem utolsó sorban elérhetjük, hogy végre alhatunk.
Természetesen ez a könyv gyakorló szülőknek is hasznos olvasmány, de talán még lényegesebb, hogy szülővé válás előtt vegyük a kezünkbe. Mert bizony nem mindegy, hogy milyen tanácsokat fogad meg az ember, és azt kell hinnem, egy nyolcszoros apaként praktizáló gyermekorvosét érdemes.